BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, June 3, 2012

Pengalaman pertama

Pengalaman giving birth to Ariff sangat la mencabar
2 malam Ana rasa contraction yg agak menyakitkan dan 2 malam tu jugak memang tak bole tido termasuklah En.Hasben sekali
Pagi Jumaat pergi hospital sebab dah tak tahan, tanda nak bersalin memang takde lagi cuma rasa sakit je yang ada.. then doc suruh balik dulu sebab bukaan just 1cm
Petang Jumaat tu.. Ana demam, temperature tinggi gila, contraction bertambah kuat
Pegila balik hospital.. cek2 still 1cm 
Ana memang tak nak balik rumah dah.. sebab tak tahan
Malam Jumaat tu jugak doc bagi ubat untuk cepatkan bukaan dan bagi epidural sekali
Tunggu punya tunggu, bukaan just 3cm... frust gak sket sebab Ana nak bersalin normal
Disebabkan temperature Ana tinggi dan heartbeat baby pun tinggi, doc taknak amik risk dan dia suggest Ana czer jer.. En.Hasben setuju, Ana pun setuju
Cite paling best waktu epidural.. seronok jugak rupanya
Rasa 'high' semacam je.. ye la kan.. 2 hari berturut2 sakit, tiba2 semua sakit tu hilang 
En.Hasben kata Ana asyik tersenyum je waktu tu, pastu gelak sorang2 haha
Specialist hosp tu pun sangatlah baik siap cerita2 waktu nak bagi injection tu.. sampai Ana pun tak perasan semua process tu dah siap
Masuk operation room time tu tengah lalok la jugak
Ade dekat 10 orang termasuk Ana dan En.Hasben dalam room tu
Waktu kena belah dan kena seluk memang tak rasa sakit, cuma rasa ada tangan kat dalam perut
Ana suh En.Hasben tengok apa yang doc buat tapi dia seram
Ana nak tengok memang tak dapat la kan.. dalam 20min dengar la suara baby menangis
Alhamdulillah lega..!!
Tapi pas je Ariff keluar Ana sempat tengok dan cium kejap je pastu dorang amik nak bawak ke NICU

Ariff kena tahan dalam 10jam kat situ nak make sure temperature dia ok

 
Papa yang jaga Ariff, mama still kat recovery room

Lepas kena stapler (kat sini luka czer tu dorang stapler.. ada la dalam 12 staples kat perut Ana) Ana dibawak ke recovery room dalam 3jam.. siap tido lena lagi kat situ
Lepas dah recover dari anesthesia Ana dipindah ke ward, mula2 dapat shared room sebab request private room semua dah penuh.. 2 orang 1 bilik.. nasib baik orang sebelah takde baby, so pagi tu Ana bole tido dengan lena 
Bila nurse datang bawak Ariff kat Ana, time tu rasa cam confuse2 sket.. cam tak percaya dah ada anak huhuhu
Bila mula breastfeed rasa seronok sangat.. tengok Ariff cukup sifatnya, sihat.. syukur sangat
Bersalin czer ni, waktu bersalin memang kurang rasa sakitnya... tapi... paling sakit lepas operate, Tuhan je yang tau.. memang sakit betul
Hari kedua Ana dipindah ke private room, legalah sket sebab lebih selesa tapi sakit memang tak kurang,  dok tekan button untuk morphine je keje (pain killer)
Midwife kat situ, memang tersangat lah baik
Layanan superb!!
Siap ajar Ana dan En.Hasben lagi cara nak tukar lampin, cara mandi baby etc2

Berusaha midwife ni ajar Ana cara mandikan Ariff

Pediatricians yang busy 

Ana just bagi susu je kat Ariff, keje tukar menukar lampin kat hosp En.Hasben yang buat sampai Ana plak yang kena belajar dari En.Hasben
Duduk kat bilik tu rasa macam duduk kat hotel je

 bilik yang super selesa

Ariff sangat tak suka duduk dalam maxi cosi.. terpaksa guna moses basket jugak

Ana discharge 6 hari lepas bersalin

Ariff in his crib

Memang pengalaman ni sangat menyakitkan.. tapi ni la pengalaman Ana paling manis

Thank you so much to En.Hasben (dan juga Ija)
sebab banyak bersusah payah untuk Ana dan Ariff

Mama dan Ariff sayang sangat papa!!