BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, May 31, 2010

Malam Pertama...

Kita selalu wat2 lupa tentang malam pertama ni..Macam Ana jugak..Ana tau malam pertama tu akan tiba juga akhirnya walau mcm mana skali pun kita cuba elakkan..Malam pertama di alam kubur tajuk buku ni la wat Ana tersedar dari alam tipu daya ni..


Kuburan adalah tempat tinggal dan kiamat adalah janjinya. Syurga atau neraka adalah tempat kembali kita nanti.

Tiada benda yang lebih pasti melainkan kematian. Tapi kenapa kita sentiasa ditipu oleh fatamorgana duniawi..Ana sentiasa tertipu..mengejar keindahan dunia sedangkan itu semua palsu semata2..tidak kekal..tidak menjamin kebahagiaan malah Ana sentiasa terluka dalam mengejar semua benda ni..

Menitis air mata bila kenangkan balik, betapa sia2nya umur selama ni..Buku ni banyak sedarkan Ana..Ana sangat2 rekomenkan pada semua baca buku ni..
"Malam Pertama di Alam Kubur oleh Dr. A'idh Al-Qarni"

Ana nak berkongsi sket apa yg Ana baca..yang Ana sendiri alami..iaitu Keras Hati

Terapi Kerasnya Hati
  1. Membaca Al-Quran dan Zikrullah
  2. Merendahkan diri dan menangis di depan Allah
  3. Menghadiri majlis ilmu yang berisi mau'idhah dan zikir
  4. Zikrul Maut (mengingati kematian)
  5. Menyaksikan sakaratul maut
  6. Ziarah kubur
Ana berdoa agar malam pertama Ana nanti, Ana berada di salah satu dari taman2 syurga dan bukannya di longkang2 neraka.. Tapi..layakkah Ana?

P/s - Ya Allah selamatkanlah saudara Islamku yg berada di Gaza..sedihnya bila Israel laknatullah senang2 membunuh sukarelawan di sana

Israel Laknatullah hari pembalasan akan tiba!

Sunday, May 30, 2010

Trip Ana - Istanbul, Turki 2010

K.A.M.I
Hajar, Syafiq, Ana, Lisa, Ayu, Hafiz, Yanie


Kami depan Blue Mosque
Syafiq, Ana, Ayu, Lisa, Hajar, Yani, Hafiz

Cuti Pfingsten kali ni Ana n kawan2 wat trip ke Istanbul selama 4 hari..Ana, Yani, Hajar, Ayu, Lisa, Hafiz n Syafiq.. Pengalaman yang sangat best! Waktu kami kat sana, cuaca memang sangat2 panas.. rasa mcm kat Malaysia je..

3 hours flight Stuttgart-Istanbul

Orang2 kat sana pun ramah..Especially peniaga2 dia..huhu biasa la kan nak tarik customer..setiap kali lalu depan kedai mesti peniaga2 tu nak teka sama ada kami semua dari Malaysia or Indonesia..most of them dapat teka dengan tepat! nampak sangat orang Malaysia slalu sangat shopping2 kat Istanbul.. jumpa ramai gak Malaysian kat sana.. sempat la berkenal2an..ada yg dari Terengganu.. ada dari Dubai.. kami semua sentiasa menjadi perhatian orang..setiap kali kami berlima yang perempuan ni bergambar..mesti tourist2 lain nak amik gambar kami skali..rasa cam selebriti plak hahaha

Kami pusing2 area bandar Istanbul je..Pi tengok Hagia Sophia, Blue Mosque, Topkapi, Grand Bazar, Spice Market, Princes' Islands n mcm2 lagi..

Nite

Day
Depan Blue Mosque


The gals


Dalam salah satu masjid kat sana..design sume hampir sama


Dalam masjid

2nd Day tu..Ana n da gals pi Hamam..public bath yg khas utk perempuan sahaja...tp ada je public bath lain yg bercampur..best btul rasa diurut2 n dimandikan oleh macik2 Turki..abis hilang segala sengal2 badan selama ni hehee :P tapi xde la gmbar sebab cam tak sesuai plak nak bergambar :)

Topkapi tu tempat istana raja..masuk The Harem, tempat gundik2 raja dulu..besar dan sangat cantik! gundik2 tu bukan sebarangan org..only beauty with intelligence yg dipilih utk jadi gundik..kat Topkapi jugak ada barang2 tinggalan nabi2 dulu..sempat tgk tongkat Nabi Musa, serban Nabi Yusuf, pedang, bekas tapak kaki dan janggut Nabi Muhammad saw..byk lagi..tapi sayang nya tak bole amik gambar..rasa sayu dapat tgk semua tu..tak dapat tgk tuannya, tgk barang2 pun jadi laa..

Candid - Sebelum masuk The Harem


rasa mcm gundik2 raja plak :P


sume muke hepi jee



depan pintu bilik gundik raja


Kat Grand Bazar dan Spice Market best jugak! Rasa mcm nak borong sume barang..kain2, perhiasan rumah, rempah2 yg jarang jumpa mcm safron..tapi kena pandai tawar..kdg2 bole dapat separuh dari harga sebenar..

Spice Market - jumpa macik dari Filipina..
dia sgt gembira nak amik gmbar ngn kami semua

Last Day kami masuk Hagiasophia @ Ayasofia..tempat ni adalah church pastu ditukar jadi masjid..so dia punya seni pertembungan Islam dan Kristian..ada nama Allah dan Muhammad and at the same time ada gambar Jesus and Virgin Mary

Hagiasophia at nite


Dalam Hagiasophia


Sebenarnya blakang tu gambar je :P


With Ayu in Ayasofia..muke dah penat sangat huhu

Kat Turki kami makan mcm tak ingat dunia..huhuhu tiap2 hari mengadap daging..sebab balik Germany mmg susah dah nak dapat makan daging kat kedai makan..tapi seb bek la berat badan tak berubah..risau la jugak..dok makan benda2 berlemak je ttp hari.. :P

Lamb Chop for dinner

Sampai Germany hari Sabtu..Alhamdulillah sepanjang trip ni..kami semua tak ada masalah apa2..seronok akhirnya dapat jugak jejak kaki ke Istanbul..bertambah lagi pengalaman manis Ana sepanjang 3 tahun lebih merantau di negara orang : )

Saturday, May 29, 2010

Aku suka dia...

Aku suka sangat tengok jari-jemari girlfriend aku, cantik betul.sungguh!sampai aku takut nak pegang bukan takut jari-jemarinya patah,tapi takut nanti jari-jemari kitorang tak boleh saling bantu-membantu di satu hari yang amat dahsyat di hadapan Dia!

Aku suka sangat tengok rambut dia.cantik betul.. sungguh!sebab itu aku belikan dia tudung.bukan sebab cemburu orang lain tengok,tak gentle la beb!
tapi sebab aku mahu rambutnya sentiasa ditutup cam dalam iklan sunsilk tu sampai bila-bila..takut nanti dibakar dek neraka Jahannam

Aku suka sangat tengok body girlfriend aku..solid molid.sungguh!sebab itu aku belikan dia telekung supaya masa 'dating' dengan Kekasih dia Yang Utama,dia jaaaaaauh lebih cantik dan berseri menghadap-Nya.aku pun leh tumpang dapat pahala..best tu!

Aku sedih sangat tengok girlfriend aku tak tidur, tak makan sebab rindukan aku.aku pun camtu gak.dia ada tanya"apa ubatnye bang?"aku pun bagi dia al-Quran sebagai penenang jiwa..semoga dia cintakan-Nya lebih daripada aku

Aku sedih tengok dia selalu pesan macam-macam;"makan,minum,jaga diri,pandu kereta elok-elok..nanti awak sakit,saya gak yang susah ati..bla bla bla bla."tapi bila tengok wayang sama-sama,terlepas Asr dan Maghrib camtu je,dia tak kata ape pun.aduuuhhh...berdosanya aku!

Aku memang sayang sangat pada dia.aku mahu jumpa dia,bersama dia,cinta secinta-cintanya.cinta yang abadi di dunia dan berkasih sayang di akhirat,ber'dating' di Jannah, kerana di situlah tempat yang kekal selama lamanya

Doakan kami saling ingat-mengingati,insaf-menginsafi.Ya Allah, ampunkanlah kami,semoga kami dapat kekal bersama selamanya,di Jannah Mu nanti..amin....


******

ni saje Ana repost kat sini dari note kat Facebook..ermmm..menarik~ harap jumpa sama sifat seperti di atas :D

Monday, May 24, 2010

Pair Shooting..


Hari ni pergi shooting dengan Heilbronners..Ana, Yani and Jon (as photographers), Hajar and Micha (as models)

Single model..happy je...

Happy Couple

Cuaca sangat cantik..biasala Spring..tapi agak panas..tu yang tak tahan..berpayung je dari pegi sampai la balik


Cool jugak kalau slalu wat shooting macam ni..tapi kali ni thema tak kena ngan Ana la..huhu :P

P/s : Ana ada beli satu dress..ohh..skg ni mmg suke dress..
pengaruh Ayu la sume ni! :D

Merah menyala!

Keroncong untuk Ana

Benarkah tiada bagiku
Ruang di hatimu untukku bertapak
Walaupun sejengkal jari
Agar dapat ku berdiri
Di ambang pintumu

Kemana
Hilangnya keroncong
Oh! cinta yang kita
Nyanyikan bersama

Ataupun
Aku yang bersalah
Hanya menepuk tangan
Sebelah saja

Ana..

Tiada ku sangka akhirnya
Kau tutup semua
Pintu cinta untukku
Hinggaku
Termanggu tiada
Arah nak ku tuju
Membawa hatiku

Sunday, May 23, 2010

Biarkan berlalu...

Kita mampu merancang
Hanya Tuhan menentukan
Tak perlu dikisahkan
Janganlah memburu
Angin yang berlalu
Kelak kau terima
Jawapan yang kecundang
Pulang saja
Di mana permulaan langkahmu
Biar saja
Angin itu terus berlalu..

Friday, May 21, 2010

Setelah berehat beberapa hari...

Start balik ngan entri baru..rehat sat... :D

Hari ni last klas sbelum start cuti yg agak panjang..cuti yg memang sangat2 dinantikan oleh org2 yg bergelar pelajar kat bumi Jerman ni..cuti Pfingstern!

Plan next week memang la tersangat banyak..fuhh~ tak sabar plak nak tunggu.. memang tengah menghitung hari skang ni.. :D

Tadi abis je klas..kami berlima (Ana and beberapa org kat sini) pergi membeli belah kat kedai Turki yang paling besar kat Weingarten ni..NAR..name kedai ni memang Nar..so sumtimes kalau nak kutuk berkata2 tentang org Turki..kami bahasakan mereka sbg org Nar hahahaha kutuk berkata2 dalam bahasa Melayu..bajet dorg boleh paham je :P

Kat sana memang shopping makanan heavenly! sbb sume halal..mcm nak borong je sume! hahaha yg penting beli daging..kalau nak ikutkan..bole kire dengan jari la berapa kali Ana makan daging kat sini..sebab nak gi kedai ni mcm malas sket..pi dengan keta je..kalau naik bas..jangan harap la..memang agk jauh

Sesi memilih daging..seriously..memang mcm2 jenis!

Part paling best tadi..pi dengan menaiki sebuah kereta Mercedes series ape tah..tapi memang cool abes..fuhhh~ tersronok jap!! bukan keta sape2..kawan Ana kat sini sewa sebab depa nak pi berjalan2..memang standard dak2 german akan sewa keta Merz xpun BMW utk jalan2..sbb slalunye tiket tren lagi mahal..dari sewa keta..disebabkan Ana takde lesen german..tambahan lesen kat Msia pun belum cukup matang..maka..tren je la menjadi pilihan hati..

Monday, May 17, 2010

A day in Colmar, France

Sejak dari Rabu lepas..5 hari Ana kua berjalan..ke rumah Yani kat Heilbronn n ke rumah Ayu kat Kalsruhe..Sebab kat sini kami ada cuti Blutfreitag..Perayaan org Kristian..Kat tempat Ana ni ada perarakan 3000 ekor kuda bawak darah Jesus..ni antara perarakan berkuda terbesar di Europe..org German kt sini kuat sket kristian dia..sbb Weingarten ni ada antara gereja tertua yg agak besar..Basilica..tp malas nak stay sbb tak tahan bau kuda..start je cuti..terus kua Weingarten..

Kat bilik Hajar..layan Singstar :D


Kat bilik Ayu..cant resist..nak bergambar ngan katil Ayu yg comel

Kami sume plan nak ke Colmar hari Jumaat..journey from Kalsruhe ke Colmar took about 2 hours.. tu pun rasa kejap sangat..seb bek kami tak terlepas station sbb leka..tak sangka dah sampai huhuhu
rasa cam kt Jepun lak


merry go round..tutup plak..baru nak nek

Kalau tgk Colmar kt Bukit Tinggi, sebijik la mcm kat Colmar yg kitorang gi ni..Cuma kt sini ada Little Venice..leh naik gondola..tapi bukan mcm gondola kt real Venice la..

Waktu nek sampan..jalan2


Little Venice..


Ayu, Ana and Yanie

Bangunan kat sana..memang sangat2 cantik!! terpegun jap.. Tapi bandar kat situ tak la besar sangat..kecik je..Ana rasa bila berjalan2..at least kami sume akan berjumpa dengan orang yg sama 2 kali...
Comel kan bangunan kt sini :)


Tren untuk tourist yang malas nak berjalan


Part paling best, shopping makanan..pastry n dessert die mmg sedap!! Ana makan 2 bijik Croissant, 1 chocolate mousse cake, 1 choc waffle yang sangat besar, n mcm2 lg la...ok..baru prasan..mmg sangat byk!! hahaha patut pun berat tak berkurang..patutnya bila travel berat berkurang :P

Thursday, May 13, 2010

Diana + Award + Shopping = Smile on face

Ana dah ada hobi baru!! Lomography..yeaaa.. Diana Mini Ana pun dah sampai..pasni leh la layan amik gambar2 comel :)


Camera ni comel je..cam camera mainan..waktu Ana amik guna camera ni..sume org cam pndang je..huhu..agaknye sbb bunyi die kuat sgt kot..siyes cam old skool sket guna camera ni..

tapi nak tgk gambar2 yg Ana amik lambat sket la..sebab kena cuci dulu film tu..berdebar2 lak nak tgk hasilnye..
ni sekadar gmbar hiasan je...

spatutnye gambar Ana yg amik akan jd lebih kurang camni..tp 1st timer kan..kot2 terover exposure..rosak sume gmbar..harap2 tak la..

Haaa...Ana dapat satu award dr feveret blogger Ana..mekacih yer Husna..sgt2 suka :)

So Ana nak kasi award ni kat org len gak.. Yanie, Fatin sile la amik yer..

Ni gambar semalam..Ana jalan sorang2 kat Stuttgart..saje shopping baju sehelai dua..dah lama tak bershopping rasanya..shopping is the best therapy..yekee? haha tak kot..sronok dpt baju baru..tp tak sronok sbb duit abes :P

Lepak2 kt park jap..sambil tengok langit..tengok orang..huhu tade keje

***
nak bawak diri ke France..bukan nak jumpa adik...tapi......

Tuesday, May 11, 2010

Maaf...

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.”

***
Ana rasa..Ini yang terbaik...

Monday, May 10, 2010

Entry tertunggak~


Huhu..cam bil plak..ada yang tertunggak :P
Alhamdulillah..Ana dah makin sihat..rasa pening dan nak muntah tu dah berkurang..
makan tak menentu kot rasa puncanya..skang ni bila makan benda yg berlemak/berminyak stret rasa nak muntah balik..abah pun ckp..mybe food poisoning.. ye la kott

smlm gi makan ayam KFC plak..pesan kat membe yg gi beli..malam tu memang la..loya tekak tak hengat! kat Germany skang ni mostly KFC dah ada sijil halal..sonok2 :D leh gak pi makan kalau mengidam sangat

Ana juz nak post gambar2 waktu kt Fruehlingsfest Stuttgart sabtu lepas..

Makan besar! ikan talapia...sedapnye...sekor 14€


Ana and part of juniors yg gi


Lepas gian bawak keta..n langgar keta org


Tak berani nak naik..tengok aje ler...


Pick up truck on the wall!!


Stuntmans and their toys

Tak men apa sgt pun..stakat bumper car mcm tu je la..hishh nape dah tak minat sgt..dah tua agaknye kot huhuhu :P stakat tolong amik gambar dr bawah je la...Tapi part yg paling best..Ana tengok motor show..best!! leh usha vid kat bawah ni..

video

Sunday, May 9, 2010

Sejuk..Pening..Nak muntah!


Ni simptom ape plak Ana dapat ni..lepas balik je dari kua dengan junior2 semalam..terus jadi mcm ni..sampai ke laa ni..memang semalam tak dapat tido..menangis semalaman sebab tak tahan rasa mcm ni..


Rasa dunia ni berpusing2..sejuk mengalahkan winter..baju dah berlapis2..heater dah taruk paling tinggi..selimut sket punya tebal! pastu Ana try muntah tapi tak dapat..mcm ada benda tersekat je kt tekak..bile try muntah..ya Allah sakitnya tuhan je yg tau..bila nak tidur plak tak dapat..perut mcm ditekan2..iskk..

Harap sakit yang Ana dapat ni..penghapus dosa2 Ana..

Ngat nak wat entry pasal outing Ana dengan junior2 semalam..
kami ke Fruehlingsfest Stuttgart..
Memang sangat besa!! Best!! Tapi len kali la Ana wat entry pasal tu..

Skang pikir pas solat dan makan..nak baring je..tidur..takmo tengok dunia yang berpusing ni..

Thursday, May 6, 2010

Ketika di perantauan

Spring in Germany

Hidup merantau ni kadang2 menyeronokkan jugak..walaupun sentiasa rindukan kampung halaman..tapi dengan merantau ni la Ana rasa Ana lebih hargai apa yg ada di Malaysia..

Kalau Ana tak berada di sini..mesti Ana tak tau betapa sedapnya nasik lemak, roti canai dan apa2 je la makanan kat Msia tu.. kalau Ana tak berjauhan dengan family, Ana tak sedar yang betapa Ana sayangkan mereka semua..

Pagi tadi borak2 dengan sorang sahabat..bercerita tentang sarapan di Msia..huhuhu..lepas berborak tu Ana ingat nak terus la gi wat nasik lemak..tapi disebabkan 2-3 hari ni badan rasa cam lemah semacam je..ngat nak take a nap kejap..sambil2 nak tdo tu brangan la nak wat lauk apa..bangun2 tgk dah lewat tengahari!! sarapan tah ke mana..nasik lemak pun tah ke mana..

Pastu idea terus berubah..dan2 tuka recipe sebab perut pun dah berkeroncong berzapin sume..makanan paling sihat, senang dan cepat..mestila makanan orang sini..tak sampai 15min masak sume ni..sume men bakar n rebus je..Ana rasa patutla orang german ni jarang yg gemuk..semua slim n fit je..mesti faktor pemakanan dorang gak..dah la dorang ni rajin bersukan n berjalan2..bayangkan la..pacik n macik yg btul2 dah tua..bole lagi hiking..panjat bukit..naik basikal..ternganga je tgk dorang kadang2..

Brunchner Ana..
Baked Salmon + boiled veggies n potatoes + black pepper sauce

Skang ni dah masuk musim bunga..tapi awal musim bunga ni slalu hujan..cuaca tak menentu, kejap sejuk, kejap panas..nak kua jenuh nak pikir nak pakai baju apa..pakai yg nipis sket, sejuk plak..pakai winter coat panas sgt plak..lagi2 cuaca kat german ni mmg berubah secara drastik..


pape pun Ana tetap suke waktu spring! suka tgk pokok2 yang berbunga..cantik sgt!

Wednesday, May 5, 2010

Rindu itu adalah anugerah dari Allah..

Rindu -Hijjaz
Hari ni..satu hari..lagu ni Ana mainkan..
rasa tenang je dengar..siap jadikan ringtone hp :D

Ya Allah..rindukan lah aku pada perkara yang memberi kebaikan
dan lupakan lah aku pada perkara yang melalaikan

Memang rindu itu anugerah dari-Nya..
Bila kerinduan yang dirasakan..
menenangkan diri..bukan sebaliknya..
jika ia meresahkan..
maka apa yg dirindui itu hanyalah membawa keburukan

Rindu kepada ketenangan..
Rindu kepada kedamaian..
Rindukan kebahagiaan bersama keluarga..
Rindu kepada Tuhan..


***


Madah Terakhir

Jika terdengar suara azan
Bergema sayup menjelang pagi
Dalam irama ku kirim pesan
Sebagai tanda aku dah pergi

Jangan ditanya sebab kerana
Mengapa aku pergi menghindar
Dari kau dekat tapi merana
Elok ku jauh tinggal mendengar

Biarlah aku pergi dahulu
Tidak tertahan lagi derita
Semoga yang tinggal senyum selalu
Yang pergi hilang lenyap berita

Bila kelak daku terkenang
Ku tatap bintang di malam kelam
Bila tak sanggup daku berenang
Ku relakan diri hanyut tenggelam

***

lagu dari El-Suraya..abah suka sangat lagu2 dari El-Suraya..
Ana pun dah terikut suka..
Sebab Ana membesar dengan lagu2 ni..
Seronok sangat ingat kenangan dulu..waktu kanak2..


Tuesday, May 4, 2010

Asyraf..Welcome to Europe!

dulu kt KLIA anta Ana..skang anta Asyraf plak

Asyraf..akak doakan semoga selamat sampai..
Have a nice and safe journey!!
Dah sampai Nice, sile la sms akak
Nanti akak gi sana tuntut barang2 :D

Skarang tinggal mak, abah n ika je la kt umah
Tape la..nanti raya Ana balik ; )