BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, October 2, 2012

Unpacking

Kontena barang dari Brussels dah sampai
Lega sebab dapat balik sume barang
Tapi ada gak some missing parts.. mcm screws aduyaiii
Mau berbulan2 gak nak unpack all those boxes
Pening2.......

Our packer.. En.Mory mengapakah kami tidak menjumpai screws kami


Condition salah satu bilik yg bakal kami tidak duduki selama berbulan2






Saturday, September 22, 2012

4 months

Ariff dah 4 bulan
Sekarang ada rash prob sket kat muka dan badan
Ruam panas
Sian Ariff mama... tapi Ariff ceria je selalu 

See mama! I can roll over now!

Saturday, July 21, 2012

Being hospitalised again

dah hari ke 4 being warded
2 hari kat emergency room
sebab kidney infection dan hi fever
berpuasa la di hospital.. 19 jam! dari 2.30am-9.45pm
sian En.Hasben.. dah la kalut nak pindah.. pose lagi..
Ana relax sket la sebab tak pose.. tak mampu sbb bf 
lagi2 time demam ni, susu tak semeriah dulu
tape2.. dugaan bulan Ramadhan
hati tak la sedih sangat sebab tengah menghitung hari balik Msia
tak lama dah 2 minggu je lagi
nak gi bazaar Ramadhan beli apa2 je yg Ana selalu mengidam kat sini
kasi puas hati

Ariff tido ngan moktang
yg mengambil shift menggantikan papa yg pulang sebentar ke rumah
nasib baik bilik private katil 2
lega la sket

abis cite hari ni

Thursday, July 12, 2012

Born to be a biker

Strider for ya Ariff
Pandai je jalan nanti, mama & papa taruk Ariff atas beskal ni
Terpaksa la kan.. dah papa & mama Ariff ni biker


Wednesday, July 11, 2012

Unser erster Hochzeitstag

Alhamdulillah..
Semoga Allah kekalkan kami bersama hingga ke syurga

Tak sangka masa cepat betul berlalu
Rasa macam baru je kawen.. tup tup dah setahun.. dah ada anak
Ana rasa hidup Ana dah lengkap.. semua ada!

Apa yang Ana nak pun semua dapat.. hehehe
yang paling best tentang En. Hasben ni, 
dia tak kedekut bagi hadiah kat bini tercinta dia yang sorang ni
Ngatkan tak dapat dah bracelet idaman, rupanya dapat jugak!
Senyum sampai ke telinga je satu hari.. dok belek2 tangan sendiri 

Present & cards from En.Hasben sempena anniversary kami
Terima kasih sayang!

Ni hadiah dari Ana plak
Bullets for him!


Monday, July 9, 2012

Bye bye Europe

PO En.Hasben dah keluar
InsyaAllah raya kali ni kami beraya di Malaysia
Selama 6 tahun di Europe, memang sangat tak sabar nak balik
Bole la ya Ariff jumpa ngan tok, tokwan, tok mak & tok apak

the latest pic of ya Ariff
tokwan hang, Ariff, siap share lagi kat fb dia


Sunday, June 3, 2012

Pengalaman pertama

Pengalaman giving birth to Ariff sangat la mencabar
2 malam Ana rasa contraction yg agak menyakitkan dan 2 malam tu jugak memang tak bole tido termasuklah En.Hasben sekali
Pagi Jumaat pergi hospital sebab dah tak tahan, tanda nak bersalin memang takde lagi cuma rasa sakit je yang ada.. then doc suruh balik dulu sebab bukaan just 1cm
Petang Jumaat tu.. Ana demam, temperature tinggi gila, contraction bertambah kuat
Pegila balik hospital.. cek2 still 1cm 
Ana memang tak nak balik rumah dah.. sebab tak tahan
Malam Jumaat tu jugak doc bagi ubat untuk cepatkan bukaan dan bagi epidural sekali
Tunggu punya tunggu, bukaan just 3cm... frust gak sket sebab Ana nak bersalin normal
Disebabkan temperature Ana tinggi dan heartbeat baby pun tinggi, doc taknak amik risk dan dia suggest Ana czer jer.. En.Hasben setuju, Ana pun setuju
Cite paling best waktu epidural.. seronok jugak rupanya
Rasa 'high' semacam je.. ye la kan.. 2 hari berturut2 sakit, tiba2 semua sakit tu hilang 
En.Hasben kata Ana asyik tersenyum je waktu tu, pastu gelak sorang2 haha
Specialist hosp tu pun sangatlah baik siap cerita2 waktu nak bagi injection tu.. sampai Ana pun tak perasan semua process tu dah siap
Masuk operation room time tu tengah lalok la jugak
Ade dekat 10 orang termasuk Ana dan En.Hasben dalam room tu
Waktu kena belah dan kena seluk memang tak rasa sakit, cuma rasa ada tangan kat dalam perut
Ana suh En.Hasben tengok apa yang doc buat tapi dia seram
Ana nak tengok memang tak dapat la kan.. dalam 20min dengar la suara baby menangis
Alhamdulillah lega..!!
Tapi pas je Ariff keluar Ana sempat tengok dan cium kejap je pastu dorang amik nak bawak ke NICU

Ariff kena tahan dalam 10jam kat situ nak make sure temperature dia ok

 
Papa yang jaga Ariff, mama still kat recovery room

Lepas kena stapler (kat sini luka czer tu dorang stapler.. ada la dalam 12 staples kat perut Ana) Ana dibawak ke recovery room dalam 3jam.. siap tido lena lagi kat situ
Lepas dah recover dari anesthesia Ana dipindah ke ward, mula2 dapat shared room sebab request private room semua dah penuh.. 2 orang 1 bilik.. nasib baik orang sebelah takde baby, so pagi tu Ana bole tido dengan lena 
Bila nurse datang bawak Ariff kat Ana, time tu rasa cam confuse2 sket.. cam tak percaya dah ada anak huhuhu
Bila mula breastfeed rasa seronok sangat.. tengok Ariff cukup sifatnya, sihat.. syukur sangat
Bersalin czer ni, waktu bersalin memang kurang rasa sakitnya... tapi... paling sakit lepas operate, Tuhan je yang tau.. memang sakit betul
Hari kedua Ana dipindah ke private room, legalah sket sebab lebih selesa tapi sakit memang tak kurang,  dok tekan button untuk morphine je keje (pain killer)
Midwife kat situ, memang tersangat lah baik
Layanan superb!!
Siap ajar Ana dan En.Hasben lagi cara nak tukar lampin, cara mandi baby etc2

Berusaha midwife ni ajar Ana cara mandikan Ariff

Pediatricians yang busy 

Ana just bagi susu je kat Ariff, keje tukar menukar lampin kat hosp En.Hasben yang buat sampai Ana plak yang kena belajar dari En.Hasben
Duduk kat bilik tu rasa macam duduk kat hotel je

 bilik yang super selesa

Ariff sangat tak suka duduk dalam maxi cosi.. terpaksa guna moses basket jugak

Ana discharge 6 hari lepas bersalin

Ariff in his crib

Memang pengalaman ni sangat menyakitkan.. tapi ni la pengalaman Ana paling manis

Thank you so much to En.Hasben (dan juga Ija)
sebab banyak bersusah payah untuk Ana dan Ariff

Mama dan Ariff sayang sangat papa!!


Saturday, May 26, 2012

A.N.A (Ariff Nor Azli)


Ariff bin Nor Azli
19 May 2012
0207 Hours
3.87 kg
Brussels, Belgium





Wednesday, May 16, 2012

Still counting..


20 May 2012 - Estimate Due Date (EDD)
Hari ni dah 39 weeks 3 days.. ada lagi 4 hari je lagi
Mula2 Ana agak akan deliver awal.. mcm dalam 38 weeks ke.. rupanya tak

Pastu Ana ngan En. Hasben dok main teka2 tarikh plak
Ana teka 14 May, En. Hasben plak teka 15 May
Pun bukan jugak....

Nampaknya En. Ariff suka dok dalam perut yer..
Kita tunggu dan lihat je la bila baby ni nak keluar
Aduyai.. makin dekat makin tak sabar plak rasa
9 bulan bole sabar tunggu.. tapi 2-3 hari ni rasa lama sangat

***


101 Things to Do When You're Overdue (Or Close)

How to Spend the End of Your Pregnancy

  • Read another pregnancy book.
  • Take a bubble bath.
  • Get a pedicure.
  • Eat something spicy.
  • Talk to an old friend.
  • Learn to time contractions.
  • Pick out a baby book.
  • Go over your list of baby names one more time.
  • Write a birth plan.
  • Change the message on your answering machine to inform callers you're still around.
  • Get your hair done.
  • Get a pregnancy massage.
  • Go for a bumpy ride.
  • Recalculate your due date.
  • Hang out with us on the pregnancy forums.
  • Watch reruns on television.
  • Wash all of your baby clothes.
  • Check out a matinee movie, alone or with a friend.
  • Make a rice sock for labor.
  • Try a new recipe for dinner.
  • Pack your birth bag for the hospital or birth center.
  • Look through your pregnancy journal or pregnancy blog and relive some of the better moments.
  • Buy a new nightgown.
  • Go dancing!
  • Look at some birth announcements.
  • Put the baby's car seat in the car.
  • Go window shopping.
  • Daydream about the baby.
  • Eat something else spicy. Might I recommend Samosas?
  • Buy a nursing bra.
  • If you have older kids, read to them.
  • Shave your legs.
  • Visit someone else with a new baby and practice holding them.
  • Think of goofy answers to the questions about whether or not you're still pregnant.
  • Try a new nail color. Change it again.
  • Call your mom.
  • Sit in your baby's room for a while.
  • Buy a cute baby toy.
  • Get lots of fiber.
  • Put together any unmade furniture.
  • Buy stamps for birth announcements.
  • Work out - go to yoga, aerobics, whatever you like to do.
  • Practice a new position for labor.
  • Walk around the mall.
  • Check to be sure your insurance information is packed in your birth bag.
  • Do you have batteries for your camera?
  • Listen to a favorite CD and consider making a play list for your birth.
  • Buy a pack of diapers.
  • Buy a new toothbrush for the birth.
  • Make a birthday cake.
  • Call your best friend.
  • Play with your pets.
  • Do nothing for a change.
  • Give your husband a back massage. Show him how you like to have your back rubbed.
  • Buy any birthday cards or presents you'll need for the first 6 weeks after your baby is born.
  • Have a smoothie.
  • Recheck your birth bag for the hospital or birth center.
  • Go to a La Leche League meeting or breastfeeding class.
  • Take your husband dancing.
  • Pack some snacks for the hospital or birth center.
  • Make a belly cast of your belly.
  • Buy some sexy underwear, or at least not granny panties, for after the birth (a couple of weeks).
  • If you have older kids, make I'm a big sister/brother t-shirts for them.
  • Bake a batch of cookies for the doctors and nurses at the hospital or birth center.
  • Go to your last prenatal appointments.
  • Order your favorite pizza for dinner.
  • Have sex! *wink*wink*nudge*nudge*
  • Think about anything but the new baby or labor.
  • Tell your husband how much you love and appreciate him.
  • Make sure you have a long distance phone card for the birth if your cell phone doesn't have long distance.
  • Have someone inspect your car seat for safety. Try AAA or local car dealer.
  • Get a new scented lotion for labor.
  • Pack a diaper bag.
  • Page your honey to make sure he's paying attention.
  • Bake a casserole to eat after your baby is born.
  • Put your birth bag in the car.
  • Make sure you have some postpartum help lined up.
  • Start a scrapbook for your baby if you haven't already.
  • Call your pediatrician to see if they have a recommended list of first aid items.
  • Look through your old baby books and pictures.
  • Have a lunch date with a friend.
  • Read positive birth stories.
  • Chat with your doula about any last minute worries.
  • Feel your baby's movements. Remember how you waited to feel the first fetal movements?
  • Make a romantic dinner for your honey.
  • Make a list of everything you will miss about being pregnant.
  • Learn to knit baby booties.
  • Ask your mom about your birth.
  • Clean out the refrigerator.
  • Rent a video.
  • Take a practice drive to the hospital.
  • Listen to a book on tape.
  • Read a novel you've been dying to read.
  • Go to work - why not?
  • Think about your postpartum birth control choices.
  • Read a new breastfeeding book.
  • Practice a new relaxation technique.
  • Refold all the baby clothes.
  • Write a letter to your baby telling him or her how much you can't wait to meet them!
  • Make a list of everything you won't miss about being pregnant.
  • Give birth!

  • Bole la buat apa yang belum di-strikeout.. Hmmm~

    Tuesday, May 8, 2012

    Fuhh~

    Alhamdulillah sampai jugak adik ipar ke Brussels
    Dia la yang akan menjaga segala keperluan waktu berpantang nanti
    Serius kepala Ana dah tak berserabut
    Dulu berserabut gak.. 
    pikir sapa nak masak untuk En.Hasben, sapa nak tolong kemas rumah
    Ni ada Ija bole la Ana berehat waktu berpantang dengan leganya!

    Ija di depan rumah kami di Brussels, no rumah sama macam kat Msia, 53

    Part yang paling syok bila orang dari Msia datang bila dapat buah tangan
    Segala ulam petai jering, tempoyak dapat di-restock semula
    Segala barang berpantang pun diimport khas dari Malaysia

    Barang2 nak guna waktu pantang nanti

    Lega2..
    Skang hanya menunggu masa je.. contraction pun dah rasa
    Setiap malam pun asyik mimpi dah bersalin je
    Means... dah dekat la kot
    Moga dipermudahkan segalanya oleh Allah
    Amin.....

    Friday, April 27, 2012

    Orchids hunting

    Pagi2 lagi dah keluar mencari orchids
    Sebenarnya gi beli sebab nak jadikan hadiah 
    Pilih punya pilih.. Last2 Ana beli untuk diri sendiri jugak
    Ana bukannya jenis yang rajin menjaga pokok bunga
    Pokok yang Ana bela dulu, mesti la yang tahan segala2nya
    Tak yah siram air sangat, tak yah nak kena baja
    Macam kaktus ke.. tak pun pokok ni.. 

    Poisenttia

    Pokok ni ada time winter je.. daun dia akan bertukar kaler dari hijau ke merah
    Cantik.. dah la senang nak jaga..
    Ana tinggal rumah sebulan, pun hidup lagi.. sian pokok ni huhuhu

    Ana beli 2 pokok orchids
    Satu purple, satu putih


    Tak sure nak jadikan hadiah yang mana dan yang mana nak taruk kat umah
    Tapi En. Hasben selalu pesan
    "Kalau nak bagi benda kat orang, bagi benda yang paling kita suka"

    Thursday, April 26, 2012

    Berpantang


    Ana memang pantang btul ngan japanese foods
    Pantang jumpa.. mesti balun! hehe
    Hari tu tercapai gak cita2 Ana nak gi makan kat satu restaurant jepun ni
    "Yamayu Santatsu"
    Restaurant ni, first restaurant jepun yang dibuka di Brussels
    kiranya memang dah lama gila dan sangat femes
    femes di kalangan orang2 jepun yang migrate kat sini
    tourist jarang tau tempat ni sebabnya..
    keadaan kedai dia tak fancy pun
    presentation makanan pun ala kadar je
    tapi bayangkan la.. 5 kali Ana pegi tak dapat masuk
    sama ada penuh, kedai tiba2 tutup
    (suke2 hati je dia nak tutup kedai.. "hari ni kami tak meniaga sila datang esok")
    apa2 pun yang jadi, kedai ni takkan hilang customer

    sebenarnya dulu Ana dah berjanji ngan diri sendiri, kali ke 5 pegi dan tak dapat masuk, Ana akan ban kedai ni selama2nya.. waktu kali ke 5 pegi tu, memang frust btul sebab tak dapat masuk.. maknanya Ana tak dapat masuk dah selama2nya.. (konon2 je la)
    tapi hari tu tah nape nak sangat pegi.. ni kali ke 6.. memang teringin sangat2 nak gi makan kat situ.. memang rezeki.. dapat masuk!! seronok btul.. masuk tersengeh jee.. mesti orang lain tak paham hahaha
    terpaksa memungkiri janji pada diri sendiri.. syukur Allah bagi rezeki extra kat Ana hari tu.. rezeki Ariff agaknya..


    Tapi cam biasa la.. apa yang Ana order mesti la Unagi don
    Nasi ngan belut
    Makan rasa cam nak nangis je.. sedap!!!
    walaupun 2 kali ganda mahal dari restaurant2 jepun yg lain
    sampai skang bila ingat balik.. bole meleleh ayaq liuq
    pas bersalin.. tak sabar nak gi sana balik pas abis pantang

    Monday, April 23, 2012

    Genap 9 bulan

    Hari ni dah genap 9 bulan
    Last Friday wat check up, Doc kata baby 2.9kg.. agak besar
    Seram la gak.. Memang dah stop amik makanan yg manis
    Takut baby makin membesar, ada lagi 4weeks before EDD

    This Wednesday ada pelvic scan, scan untuk pastikan sama ada bole bersalin normal atau pun kena C-sec
    harap2 la bole bersalin normal.. tapi walau apa2 pun caranya, yang penting, Ariff keluar dengan selamat...
    Ana doakan yang itu je

    ***

    Hari ni buat major cleaning, takut2 nanti dah tak larat
    Semua baju dah dibasuh, lantai dimop, peti sejuk pun dah dibersihkan, habuk2 kat furniture pun dah dilap
    Lepas ni boleh rehat dengan gembira sambil menunggu masa je = )

    Ariff punya nursery pun hampir lengkap
    Semua almost done..


    Alhamdulillah...

    Thursday, April 19, 2012

    Quinny Latest Design!

    Teruja! Sebab sangat cool. Rasanya kena ada satu yang ringan mcm ni plak
    Quinny Buzz tu besar sangat kalau nak angkut naik metro/tram

    Tapi... sampai 2 stroller.. perlu kee???
    Aduhai.....

    Tuesday, April 17, 2012

    Feveret~

    La ni ustaz feveret kami Ustaz Shahul Hamid
    Orang Penang
    Kata2 dia.. memang panas telinga! memang terasa!

    Dok luar ni, ni je la jadi makanan rohani
    Nak mendengar pun.. Kena la tuka2 sket.. kasi variety..
    Macam makanan yg kita dok biasa makan jugak la
    Takkan nak makan yang itu2 je..


    Friday, April 13, 2012

    Packing

    Hari ni dan semalam, Ana sibuk pack barang2 untuk ke hospital
    Rasa macam nak gi holiday plak hehe
    Ada lagi lebih kurang sebulan before EDD
    Tapi mana la tau kan... buatnya terawal.. naya!
    Prepare apa yang patut
    Alhamdulillah.. 90% done!
    Siap taruk kat tepi pintu lagi beg2 tu

    Ana ada buat checklist barang2 baby yg perlu ada (keperluan + kehendak)
    If ada sapa2 yang nak, let me know.. sharing is caring = )




    Wednesday, April 11, 2012

    Arrgghhhh..!!!

    Benci giler ngan habuk2 kat dalam rumah ni
    Mana datang tah
    Nak kata bukak tingkap or sliding door selalu.. tak pun.. (skang ni sejuk lagi)
    Selang sehari mesti sapu rumah habis2an
    Setiap minggu mesti mop dan lap
    Habuk sini pelik sket.. putih2.. Mana datang???
    Gerammmmm!!!

    Skang ni takleh nak mengemop dan mengelap beria sangat
    Cepat penat dan semput
    Perut makin membesar, nak membongkok pun tak leh dah
    Tapi sakit mata la tengok kalau rumah berhabuk ni
    Rumah ni mesti dust-free
    Kalau tak, mula la start bersin je
    Lagi2 dah nak ada baby.. sian baby kalau dok sedut habuk je

    Plan nak cari vacuum cleaner baru
    Since yang dulu, macam dah semput je
    En. Hasben suggest Dyson.. tengah usha2.. yang mana yang bagus
    Ada dua yang menepati citarasa

    Dyson Digital Slim DC35


    Dyson Lightweight Ball DC24


    Sunday, April 8, 2012

    Cian die

    En. Hasben dah 2 hari demam
    Alololo.. cian cangat.. demam2 pun kena gi office sebab duty
    Gute besserung!
    Cepat2 la sihat.. bole kacau Ana balik ; P


    Pagi semalam, waktu nak start demam.. sempat lagi breakfast kat luar
    Tetibe ada lightning strike plak kat Brussels ni, sume public transport has stopped working
    (sampai Isnin ni.. ni sume sebab ada pekerja metro/tram yang diattack.. union dorang kuat betul!)
    Terpaksa la Ana & En. Hasben menapak balik rumah dekat 5 km.. berangin & sejuk plak tu
    Balik2 terus demam.. seb baik Ana tak demam sekali kalau tak sape nak jaga En. Hasben sorang ni




    Novel marathon

    Lama betul nak abiskan satu novel ni
    Banyak kerja lain yang nak dibuat selain baca novel
    Tapi skang ni dah berazam (yo la.. banyak btul azamnya)
    Try abiskan 1 novel atau apa2 buku in 1 week
    Harap2 bole la kot.. Tu pun kalau novel/buku tu bagus
    Last week bace novel ni


    Best!!
    Ada jugak movie cite ni kat youtube
    Scarlett Johansson main actress tapi tak se'detail'macam dalam novel..
    better baca novel je

    Friday, April 6, 2012

    Expat Wife

    Hidup di oversea kalau tak bercampur dengan yang lain, tersangat lah membosankan
    Lain keadaannya waktu belajar dengan berkahwin
    Waktu belajar kat Germany dulu, kalau dok dalam bilik tak keluar sebulan pun takpe
    Pergi kelas balik kelas itu je yang penting pun

    Kena pandai bawak diri kat sini sebab banyak bercampur dengan macam2 golongan 
     Yang penting pesan En.Hasben, jaga percakapan.. jangan bercakap hal orang lain
    InsyaAllah.. itu yang Ana selalu ingat

    Dah kahwin ni, kena la biasakan diri jangan ikut cara dulu
    Kat sini, Ana la antara yang paling muda
    Seb baik la ada akak2 senior yang banyak jugak bagi tips2 dan segala macam petua
    Terutama bab masak memasak dan waktu tengah pregnant ni

    Banyak jugak aktiviti2 kat sini
    Seriously belajar banyak benda, selain makan2 kehkehkeh

    Cooking demo.. lepas tu.. makan..



    Ada juga bazaar yang kami participate
     Makan lagi...


    Pastu dinner farewell... segala macam farewell ada..
    makan lagi dan lagi hahaha



    Wednesday, April 4, 2012

    Oh no...!!

    12 kgs in 8 months!!
    tolong ler jangan naik lagi..
    walaupun naik 12kg waktu pregnant ni normal, tapi takmo la lebih
    ada lagi sebulan before due date

    ***

    Pas je bersalin.. berat mesti turun jadi 46kg balik
    macam waktu selim melim dulu
    8 bulan lepas

    target 3 bulan je untuk turun.. boleh ke?
    bole kot.. kalau nak pakai balik sume baju kat dalam wardrobe tu!

    ***

    Skang ni perut membesar dengan jayanya
    Harap2 Ariff pun membesar dengan sihat dan kuat
    Malam2 asyik terjaga sebab sakit kat perut
    Senak sebab kena tendang
    Satu lagi pedih.. tatau sebab apa.. maybe sebab kulit kat perut meregang kot
    Walaupun kadang2 rasa nak nangis je sebab sakit satu badan
    Tapi bila pikir balik pahala waktu mengandung ni berlipat ganda
    Bole la tersenyum balik = )

    ***

    Pas dah bersalin
    Mesti rindu nak tengok perut gerak2 lagi
    Beralun macam ombak..
    Seronok bila tau ada zuriat dalam badan kita!
    En. Hasben selalu pesan kat Ariff dalam perut
    "Jangan tendang kuat sangat.. nanti mama sakit"
    dan selalunya.. Ariff akan stop tendang.. rasa cam magic plak~