BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, December 18, 2010

Tips shopping dari Ana~


Tema kite hari ni adalah shopping yer puan2..
Untuk berjimat sewaktu shopping.. jangan beli apa2 barang beli lah barang 'last season' contohnya kalau sekarang ni musim winter.. waktu ni lah kite bole beli barang2 waktu summer/spring dengan murahnya.. seperti yang bole kite lihat di gambarajah bawah.. Ana telah berjaya mendapatkan sepasang kasut (yang tatau bile Ana nak pakai) dengan sparuh harga.. di mana harga pada waktu summer tidaklah mampu untuk Ana beli dengan cash (sebab dalam wallet Ana selalunya ada 10 Euro je, tak suka ada cash byk, sume pakai debit card, kalau ada yang 'teramik' wallet Ana, memang menyesal tak sudah)

kasut yg bakal menyakitkan pinggang di hari tua.. rasa2 Ana cam pernah ada kasut ala2 gini dulu.. tah mana la Ana taruk.. lupa!


Haaaa.. Barang yang Ana beli online secara beramai2 dengan gang2 Ana di sini telah selamat sampai... heeee suke gile2!! 'Grumpy but Gorgeous' sebagai motto.. satu lagi tips dari Ana, untuk membeli barang yang luar dari Germany, contohnya UK, harga shipping agak lah mahal, jadi untuk menjimatkan lagi duit anda.. shoppinglah secara berjemaah.. di mana anda bolehlah berkongsi duit shipping tersebut

kotak ni tersadai depan pintu tanpa Ana sedari


Untuk membeli barang2 rumah pulak.. Ana selalunye membeli barang secara pukal(banyak).. walaupun barang2 tersebut sangatlah berat untuk diangkut pulang ke rumah, ada satu kelebihan iaitu Ana dapat menguruskan badan tanpa perlu penat bersenam.. lihatlah hasilnya selama 3 hari berturut2 mengangkut hasil belian, Ana berjaya menurunkan berat badan sebanyak 0,5kg! satu pencapaian yang amat memberangsangkan.. huahaha

Buat masa sekarang ini sahaja tips dari Ana.. selamat bershopping!!

Friday, December 17, 2010

Hari2 Ana di sini

Bila dah lama tak ke kelas rasa dah berkarat otak ni.. skang ni Ana dalam proses mencuci otak dengan membaca buku2..tak kisah la apa2 pun..i really need something to read for my brain

So far.. 3 buku ni dalam target.. 2 books are suggested by Azli (Girls of Riyadh and By Way of Deception) satu lagi Ana beli waktu jalan2 kat Amazon.com nampak cam menarik je.. terus terbeli~ hehehe

nak start mana dulu ni...


Hari ni pi jalan2 memburu kambing (gi kedai turki beli daging di mana kedai itu tersangat la jauh dan Ana telah berfikir selama seminggu nak pegi ke tak) setelah bersetuju untuk pergi, tak sangka hari yg Ana nak kua ni la snow turun selebat2nya... hampir sume bas stuck dalam snow.. Ana kena tunggu 2 jam dalam snow sebelum sampai umah.. habis sume kaki tangan kebas.. rasa mcm dah takde jari je tadi.. tapi rasa tingin plak nak gi men salji tu.. ada sapa2 yg berminat tak nak gi men? jom ah.. best wooo... men sorg2 rasa cam loser plak :P


Ketebalan salji sehingga ke takat betis


Ok sekian lah sahaja cerita Ana untuk hari ini.. bersambung pula di lain hari..

Tuesday, December 14, 2010

Jual beli untuk hari ini


Jual:


Tatang puan, tatang cherana,
Tatang bidok Sri Rama,
Datang-lah Tuan, Datanglah nyawa,
Datang-lah dudok bersama-sama.
Diri-diri pagar Che Naik,
Galu-galu anak tangganya,
Inche terdiri mari-lah naik,
Sahya ta' tahu menyebut nama-nya,
Nak tajok, tajok-lah puan,
Remunggei batang berduri,
Nak masok, masok-lah Tuan,
Timbang-lah chukei, 'adat negri.


Beli :

Belatok lagi terbang,
Ini pula Si Burong Nuri,
Hukum dato' lagi ku timbang,
Ini kan pula chukei negri.


(Malay Magic, 1900)

Friday, December 10, 2010

Rasa nak membebel kat sini

Dah lama Ana tak ngarut2 kat blog ni.. rasanya sebab Ana bz kot.. (yekeee.. rasanya banyak je masa) nak kata bz sangat ngan thesis tu tak de ler.. tapi rasa mcm takde masa je..

Akhirnya hampir tamat sudah 4 tahun pengajian di Weingarten tercinta ni.. rasa sedih pun ada gak.. Rasa nak je gi kelas balik sambung belajar.. Dulu2 waktu kena gi klas, rasa nak ponteng lagi2 time winter.. siap kol membe tanya nak gi ke tak.. bila dua2 malas nak gi.. sambung balik tido.. huhuhu tapi bila takyah gi klas ni.. rasa cam tak best plak.. pagi2 tgk sume orang berjalan gi uni.. Ana plak bangun pagi, terus ngadap laptop je.. nak wat mcm mana, kerja yang Ana buat hanya perlukan laptop dan internet je.. 1 sem melepak je dalam bilik, jumpa lecturer plak 2 minggu skali..

Skang tengah tunggu dapat ke tak offer sambung master.. tatau la.. hati ni rasa apa.. rasa macam tak nak balik Malaysia lagi.. Tapi ikut je la.. ketentuan Dia.. Ana merancang, Allah pun merancang.. Tapi rancangan Allah adalah sebaik2nya.. Ana tak nak berharap sangat akan dapat sambung di sini dan Ana tak terlampau fikir sangat kena balik Malaysia.. Sekarang ni Ana just enjoy masa2 yang ada kat sini..

Bilik skang ni pun dah mcm tongkang pecah.. dah mula packing barang2.. penuh dengan kotak2.. waktu packing2 barang, macam2 benda la yang Ana jumpa.. kenangan2 waktu mula2 datang sini.. terjumpa balik jacket2 lama.. tak kewl langsung jacket2 itu :P tapi bila Ana taruk kat eBay, ada plak yang membeli.. hehehe tu laaa dok sini keje mengumpul baju je.. baru perasan ada yang tak penah pakai lagi.. siap ada price tag!


Harta karun Ana

Tapi Ana tak sangka 4 tahun tu rasa mcm kejap sangat.. pahit manis masam masin suma ada.. secukup rasa.. tapi hari2 terakhir Ana kat sini, Ana rasa manis tu lebih sket.. hepi je memanjang.. =) syukur pada Allah.. tak kisah la teruk macam mana apa yang Ana rasa dulu.. Semua tu berbaloi untuk apa yang Ana rasa sekarang

Awal Januari Ana submit thesis, then masa untuk pusing2 Europe! yeayyyy~ (padahal duit takdak.. hehe takpa.. biaq lapaq asalkan dapat berjalan.. bole tak gitu :P)

Cuti Xmas ni (orang len la yang cuti.. Ana tiap2 hari pun dikire cuti) nak pi jalan2 area2 sini bawak Mr.Ehem2.. Ana jadi tourist guide berbayor hehe tak sabor plak nak tunggu akhir bulan ni..

\(^_^)/

Perasan sendiri sorang2

Ana - Fahrenheit

Lagu ni Ana dah post dulu.. saja repost.. mood sentimental plak tengahari ni

Lagu ni mmg feberet Ana.. salah satu sebab ialah tajuk dia Ana hehehe (perasan lagi)
lagu ni ada mcm2 makna bagi Ana.. Lagu pertama yg Mr. Ehem2 bagi.. heeeheee
dan lagu ni siap ada yang tolong terjemahkan lirik dia lagi.. sangat2 hargai..


Komen dari Mr. Ehem2 di gambar Ana (berbunga2 hati di kala itu hihi)




Snapshot dari profile youtube Ana



Thursday, December 9, 2010

Snowy outside sunny inside


Winter is coming to town!!!
Happy sangat... pas settle je thesis ni tak sabar nak gi main ski kat Black Forest!!
Ni gambar2 waktu Ana on the way nak gi uni..

That's the name of my uni


the main building


the road taken for 4 years studying in Germany


and Mr. James Bong... welcome to Germany! waiting for u to arrive~


Sunday, November 28, 2010

Kesibukan melanda...



Alhamdulillah setelah hampir 4 tahun di Germany akhirnya hampir selesai jugak study kat sini.. Lagi sebulan nak submit Bachelorarbeit.. Sambil2 tu tgh cari tempat utk master.. susah bebenor nak cari in english dan start summer semester.. jumpa 1 je.. aduiii...
Sibuk nak packing barang lagi.. Kalau x dpt master kt sini.. nampak nye kena la balik Msia awal tahun depan... huwaaaaa.... takmo balik lagi... : ((

really hope that this winter is not gonna be my last winter in europe....

Friday, November 12, 2010

Mari bersenam~


Sejak Ana bz giler dengan thesis, dah tak dapat nak kua gi jog plus skang ni dah masuk winter, dah la slalu hujan, sejuk plak tu..

So penyelasaiannya...
Tadaaaaa...

My personalized home gym

Pasni segala alasan utk berat badan bertambah tidak akan diterima
Sekian terima kasih.

Wednesday, November 10, 2010

Start berangan sudahh..~


Owhhhh tidakkk...
Ana nak ni...
Nakk sangat... walaupun tak leh bawak (lagi)..

Ducati Streetfighter


Tapi kalau tak dpt yg atas tu... dapat yg separuh cc ni pun jadi laa :P


Ducati Monster 696


Ehem2.. ni hint ni.. Kite kongsi le duit bayor maintenance nnt heeee :P

Tuesday, November 9, 2010

Azli


You're just too good to be true.

Can't take my eyes off you.

You'd be like Heaven to touch.

I wanna hold you so much.

At long last love has arrived

And I thank God I'm alive.

You're just too good to be true.

Can't take my eyes off you.


Monday, August 23, 2010

Kini Ana datang lagi..

Tajuk nak lebih kurang sama dengan iklan je..
"Kini Tora datang lagi dengan permainan baru!"
Sure penah dengar kan :P

Hidup Ana makin hari makin menceriakan.. Sebab apa.. Jeng3..
Hari ni pi Alamanda sat.. semalam pi jenguk rumah kt Putrajaya.. saja la.. pi usha2.. biaq lama2 nnt ada penunggu plak.. huhu
Jalan sorang2 kat Alamanda mmg la tak syok.. Tapi nasib baik la ada benda nak cari.. Ada seseorang rekomen kan Ana beberapa ketul buku utk dibaca.. So Ana pi la cari tadi.. Seb bek la jumpa.. Hari ni sempat la Ana beli 4 ketul buku dan 2 magazines

Buku yang direkomenkan tu
"Syahadah Gadis Ateis" dengan "Salju Sakinah"
Lepas jumpa buku tu kt MPH.. Ana saja la pusing2 lagi tgk2 buku lain.. Sekali jumpa satu novel cinta ni.. Novel ni memang pemes giler waktu skolah menengah dulu.. Rasa Ana penah ada novel ni dulu.. tapi dok bertuka2 tangan.. last2 mmg tak jumpa langsung dah.. bila jumpa novel tu tadi.. punya la excited!! seb bek la tak terlompat2 kat situ..
Tajuk dia "Ombak Rindu" Ana pun terus la capai buku tu.. bila nak pi bayar.. jalan kalut2 tiba terlanggar satu rak.. terjatuh la 1 buku ni.. bila Ana kutip sempat gak la tengok tajuk dia "Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul" ermmmm.. menarik tajuk dia.. tak pikir panjang.. amik buku tu jugak terus pi kaunter bayaran..


Abis ja shopping2 kt MPH.. pi la round2 Alamanda ni lagi.. usha baju2 raya.. usha kasut raya.. kali ni mmg siyes usha je.. tapi sempat jugak la try.. tapi tak beli dah.. bila pikir ada byk lagi kasut yang tak dipakai2 kt umah..


Abis tu.. dalam pukul 4.30ptg tunggu abah mai amik.. padahal umah 5min je dari Alamanda tu.. bole ja jalan.. tapi tatau la.. sejak balik Msia ni jadi puteri lilin plak.. hehehe muka jadi merah padam kalau kena panas sket.. mengada2!

Friday, August 20, 2010

Suratan atau kebetulan

Layan lagu lama sat..
Lirik tu makan dalam jugak la :P

Sejak balik Msia.. ni la 1st time update blog
Nak kata bz sgt idak ler.. tapi semangat nak mengupdate tu takde

Ni pun saja ja.. kasi meriah sket blog ni.. takut bersawang plak



Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Thursday, August 5, 2010

Menu ngarut + gile kasut -_-!

Kemalasan utk memasak melanda, skang ni makan tak tentu ke hala.. kalau lapar sgt.. capai je biskut.. sumbat 2-3 ketul terus kenyang.. sampai ke bila la nak mcm ni.. tapi hari ni cam smgt sket la kan nak masak2.. walaupun tak la beria.. 10 min siap!


Eierknoepfle (makanan tradisional org German) + Fisch Staebchen

ni la bekpes.. ni la jugak lunch..

(abes rajin la niee.. padahal bakar je :P)
Sesape tgk mesti tak slera kan.. makan camni.. tapi Ana selera je.. lapar punya pasal!
Nak kata on diet tak le plak.. berat tak le turun sgt..
stakat 0.1-0.2 kg jeee :P

Skang ni cam bz packing2 brg.. alamak.. part ni mmg plg tak suka la.. bila brg tak abes masuk lagi.. luggage dah full.. jenuh la nak pikir nak sumbat kt mana plak -_-"

Ni baru hadiah2 dan barang2 yang kwn2 pesan

Mende la yang Ana bawak balik ni.. tapi 5 psg kasut.. for sure.. itu tak leh ditinggalkan.. haha
itu dah amik suku space luggage tu.. mane tak penuh kann...
Tak campur lagi kasut2 utk mak.. adik.. siyes la Ana gile suka kasut.. pakainya tak.. yang Ana hentam ttp hari.. sandal bese gak.. Apsal nafsu kt kasut ni tinggi sangat.. sampaikan Ana ada 2 psg kasut yg sama jenis.. tapi warna je lain..

Nak bawak balik... err tak byk sgt kannn.. hoho


antara kasut yang terpaksa ditinggalkan.. kalau dpt space sbesar kontena.. sure Ana angkut balik dah

Mende la.. pasal kasut pun leh jadi entri... tapela.. ni entri khas utk peminat2 kasut je.. sape yang tak minat tu.. sure tak phm :P
Dapat duit scholar org suh buat makan.. ni pi beli kasut banyak2 wat paa...

Tuesday, August 3, 2010

Genap lagi seminggu..

Selasa depan insyaAllah, Ana akan bertolak tinggalkan bumi Alemania untuk selama2nya sebulan lebih.. Tadi pun dah siap shopping brg2 sket sebanyak utk orang2 kt Malaysia.. bese la.. walaupun ramai kata toksah la beli mcm2.. tapi nak wat mcm mana.. rasa tak sronok plak kalau tak beli pape :D tadi pi beli hadiah mak n ika..kali ni utk Asyraf tadela.. hahaha sep bajet!!

Kat Msia nnt macam ramai je orang nak ajak berjumpa.. so sesapa nak berjumpa tu.. wat le appointment awal2 yer.. takut jadual Ana penuh nanti.. haha bajet jeee :P
(padahal nanti Ana jadi penunggu je kat rumah tu)

Tapi bile balik Msia nanti.. ada 1 benda yg Ana akan rindu..
Muellermilch Erdbeere (Strawberry Milk Mueller)


hahaha mcm tade mende lain kan... tapi siyes la.. memang sedap.. minum ni je leh kenyang sejam.. huhu sejam je la kan.. pastu lapar le balik..

Sunday, August 1, 2010

Happy Birthday Abah~


1 Ogos.. hari ni besde Abah
Yang ke 43 (10 tahun dulu) hahaha
Muda lagi... :P

Apa eh hadiah Ana nak bagi...
Kire Ana pass sume exam ni.. kire hadiah la eh.. haha bole kan?

La ni.. memang siyes la Ana tatau nak wat apa kt bilik
Kadang2 sampai terlupa hari apa..
Punya la banyak sangat cuti..
Nak pack luggage macam awal sangat

Sok ngat nak pi carik la brg2 yg org pesan..

Friday, July 30, 2010

Sekarang...

Lebih indah dari dulu...
Hari ini lebih baik dari semalam..
Esok insyaAllah akan lebih baik dari hari ini =)
Walaupun tiada apa yang pasti..
Nape mood semacam plak ni.. huhu

Lagu perasan sorang2

Ana - Fahrenheit


Ana
Kau segar dalam jiwa
Warnamu itu cahaya

Aku
Segar dalam jiwamu
Bersama menempuh liku

Tuesday, July 27, 2010

Bengang!

Tajuk tiada kena mengena dengan entri..
Tu tajuk lagu je.. Bengang by Mantera
Suka sangat! Owh terima kasih la yer..
Mana leh bengang.. sedangkan hati berbunga2 kira hari nak balik.. hehe


14 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1... mcm lama la plak lagi..

Monday, July 26, 2010

Peringatan! Malam Nisfu Syaaban..


Hari ni adalah 14 Syaaban.. jadi malam ni adalah malam Nisfu Syaaban

Umat Islam seolah-olah akan menyedari kedatangan Syaaban apabila telah sampai ke pertengahan bulan. Apabila diadakan majlis sempena Nisfu Syaaban, barulah umat Islam terjaga daripada lamunan mereka. Rupanya mereka telah berada di dalam bulan yg juga dinamakan 'Bulan Al-Qurra’' ini.

Memperbanyak doa, zikir dan membaca selawat kepada Rasulullah SAW. Sabda Rasulullah SAW : "Sesiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit."
(Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)

Meraikan malam 15 Syaaban atau lebih dikenali sebagai malam Nisfu Syaaban di mana sunat ia dihidupkan dengan membaca zikir dan Al Quran kerana malam tersebut adalah malam yang amat mustajab dan penuh rahmat.

Selamat beramal~ =)

Saturday, July 24, 2010

Zindagi ek safar hai suhana...

Lamanya lagi rasa.. Tak sabaq2 nak balik dah ni..
Ada lagi 16 hari.. *_*
Walaupun kat Msia nanti Ana akan mati kutu mcm la ni jugak..
Tak kireee.. huhuhu

Plan2 Ana kt Msia.. Hurmm apa eh.. Haaa nak kena wat plan ni.. Ada pun keje :P
Tapi yang Ana tau.. First skali, Ana nak belajar belasah keta Asyraf.. takmo dah la bawak Ferrari Ana tu.. haha kata nak jadi automotive engineer kan.. takkan bawak manual pun tersangkut2 lagi :P

Bukan kereta Ana

La ni kat sini.. kejap panas.. kejap sejuk.. kepala pun rasa berat dah ni, tekak pun dah lain mcm.. rasa ni memang Ana dah kenal sangat.. tak lama lagi demam la tu -_-!

Rasa dunia dah terbalik.. siang malam takde beza.. breakfast jadi dinner.. supper jadi lunch
seb bek yang bezakan.. waktu solat je..

Ni pun baru terjaga.. ngatkan pukul 10 pagi.. rupanya 10 malam.. tingkap sume tertutup.. aduhaii cik Suhana awat la jadi lagu ni...

Tadi tertengok abah post lagu "Sanggam" kat fb dia.. hahahaha haa abah dah terer naaa!!
Tringat satu lagu hindustan lama ni.. sapa kaki cite hindustan dlu2.. sure tau..

Zindagi ek safar hai suhana
Life is a wonderful journey

(Agaknya nama Suhana ni dari lagu ni kottt :P hahaha)

Thursday, July 22, 2010

Sekali lagi Allah tunjukkan kekuasaan-Nya..

Astaghfirullah..
Malam Jumaat malam yang diberkati Allah
Apa yang Ana lalui Ana nak kongsi, untuk dijadikan pengajaran pada diri sendiri dan sape2 je yang membaca.. Tiada niat lain.. Hanya Allah yang tau..

Malam ni macam malam2 yg lain.. Selalunya waktu Maghrib Ana akan pasangkan ayat2 Al-Quran.. sebab Ana rasa terlampau sunyi dan kadang2 takut jugak.. Selalunya Ana akan bukak website http://www.alafasy.tv/quran/ sebab website ni akan play ayat2 Al-Quran 24 hours non stop..
Lepas solat.. at least Ana akan bace sehelai muka surat Al-Quran.. Kat sini la bagi Ana keajaiban terjadi.. Waktu tu Ana tengah baca (at the same time, ayat2 Al-Quran still Ana mainkan kat laptop dari website tu) dan Ana rasa apa yang Ana baca sama macam dengan yang website tu playkan.. ngatkan satu ayat tu je yg sama.. bila Ana baca dan ikut sekali apa yang diplaykan kat website.. memang itu adalah surah yang sama!!! Ya Allah.. time tu dah berdebar2 sangat2.. Tak sabar nak abiskan whole surah dan cari terjemahan.. Ana rasa ada maksud disebaliknya walaupun maybe orang akan anggap kebetulan je.. dalam 114 Surah dan 6000 lebih ayat dalam Al-Quran, apa yang dimainkan di website tu.. dgn apa yang Ana baca adalah sama dalam waktu dan detik yang sama!!

Lepas abis bacaan.. Ana cepat2 cari terjemahan surah dan ayat tu..
Surah tersebut adalah surah Al-Waqi'ah ayat 51-96
Antara ayat2 tu

[51]
“Kemudian, sesungguhnya kamu wahai orang-orang yang sesat yang mendustakan (kedatangan hari kiamat),
[52]
Tetap akan memakan (pada hari itu) dari sebatang pokok, iaitu pokok zaqqum,
[53]
“Maka kamu akan memenuhi perut kamu dari pokok (yang pahit buahnya) itu,
[54]
“Selepas itu kamu akan meminum pula dari air panas yang menggelegak,
[55]
“Iaitu kamu akan minum seperti unta yang berpenyakit sentiasa dahaga dan tidak puas-puas”.
[56]
Inilah (jenis-jenis azab) yang disediakan untuk menyambut mereka pada hari Pembalasan itu.
[57]
Kamilah yang telah menciptakan kamu (dari tiada kepada ada – wahai golongan yang ingkar), maka ada baiknya kalau kamu percaya (akan kebangkitan kamu hidup semula pada hari kiamat).
[58]
(Mengapa kamu masih berdegil?) Tidakkah kamu memikirkan keadaan air mani yang kamu pancarkan (ke dalam rahim)?
[59]
Adakah kamu yang menciptakannya atau Kami yang menciptakannya?
[60]
Kamilah yang menentukan (dan menetapkan masa) kematian (tiap-tiap seorang) di antara kamu, dan Kami tidak sekali-kali dapat dikalahkan atau dilemahkan;

Itulah gambaran seksaan api neraka bagi mereka yang masih berdegil dan engkar..
Bagi mereka yang menidakkan hari kebangkitan
Sesungguhnya seksaan Allah itu adalah benar..
Ana tau.. itu adalah peringatan Allah bagi Ana.. yang makin leka.. makin lalai.. makin lupa..
Tatau Ana nak gambarkan mcm mana perasaan ni... Rasa terpukul sangat2!! Semoga ayat2 ni akan mengeraskan hati Ana utk mengelak segala fitnah dunia, fitnah kubur dan fitnah neraka Jahanam nanti..

Wednesday, July 21, 2010

Bermula kisah baru...

Tiba2 hari ni cam blurr je..
Bila waktu exam tu.. segala mcm benda la Ana nak buat
Dah abis ni.. ternganga je.. tatau nak wat ape.. adehhh!

Teringat kat Miss Pinky
Kalau nak tau sapa dia.. bole rujuk entri ni
Klik gambar utk lihat


Baru je bagi nama kat dia :)

Stret amik gitar tu.. bajet cam leh main terus la kan..
sekali petik, terus rasa mcm sakit hati jee.. sumbang tak ingat haha

Memang rasa2nya Ana takde bakat kot..
Sket punya payah nak dapat riff Smoke on the Water - Deep Purple tu
Padahal senang je...

Selain dok sebuk meriffing..
Ana sibuk gak nak abiskan novel Ketika Cinta Bertasbih yg dah berbulan di rak tak disentuh2

Esok plan nak wat ape plak... hurmmm~

Tuesday, July 20, 2010

Ayamku rentung....

Waktu exam tadi perut berbunyi sebab dari malam semalam tak makan
Balik2 terus rebus ayam kononnya nak wat sup ayam la..
Skali waktu tengah terleka.. berangan2.. terdengar bunyi yang Ana pernah dengar dulu
Alamak!! baru teringat Ana ada rebus ayam tadi.. sampai rentung la ayam tu.. sebab Ana terlupa!!
Seb bek la ada mamat Iran kat umah ni.. leh gak dia tolong matikan alarm tu kat siling..
Nak harapkan kami semua yang pempuan ni.. memang tak sampai tangan la.. -_-!


Haaa.. ada satu cerita yang sangat2 menyeronokkan
Alhamdulillah syukur ke hadrat Allah
Killer paper hari tu.. Ana dah lulus!!
Dapat 2,4 kire sederhana la.. tak la cemerlang.. tak la teruk sgt..
Tak sangka.. ngatkan atas pagar antara lulus/gagal

Tinggal esok je paper.. last!
Ganbatte!!! p(^_^)q

Sunday, July 18, 2010

Mee udang...


Baru la Ana faham...
Nape ada benda2 yang tak pernah jadi terjadi
Ada udang di sebalik mee rupanya
Masing2 dengan agenda dan strategi masing2
Niat tu baik.. tapi matlamat tak menghalalkan cara..
Nak gelak guling2 je rasa bila tau hal sebenar haha

"I know.. I know all about
your motives inside, and your decisions to hide"

lagu ni leh jadi music latar belakang tatkala membaca ayat2 kat atas.. lirik sgt kena~ huhu klik button play utk dgr.. keras sgt plak.. Trapt- Headstrong lagu waktu skolah2 dlu.. :D

Tuka topik..
Cuaca kat Germany skang ni.. panas yang amat..
Panas kat sini.. Panas lagi kat sana nanti..
Nak kuar exercise pun memang tak larat walaupun junior2 dok mengajak
Mintak mahap la yer adek2.. pas abis exam ni akak join la ehh..
Siyes berat badan turun mendadak disebabkan kepanasan.. nak makan tu rasa malas la sgt2..
Asyik dok minum je sebab dahaga.. last2 kenyang dengan air

Ok.. sambung study balik~

p/s - gambar kat atas tu hanya sekadar hiasan semata2..nampak mee plak yang disebalik udang hehe... nampak sedap... tapi tak berselera nak makan~

Pelangi hati...


"Kadang2 Allah hilangkan sekejap matahari
Kemudian Dia datangkan pula guruh dan kilat
Puas kita mencari mana hilangnya matahari
Rupa2nya Allah nak hadiahkan kita pelangi yang indah.."

Hari ni bangun awal giler.. kul 5 dah bangun sedangkan tido kul 1..
Susah betul nak tido lama2 skang ni.. awat laa..
Ni kes lapar la kot.. semalam terlupa nak makan.. dok minum susu coklat je..
Memang kenyang la..

Hari ni kena study betul2.. selasa n rabu ada paper..
Sila study yer cik Suhana..~

Saturday, July 17, 2010

Kenapa.. kenapa... kenapa... ???


Ana dah sangat2 tak sabar nak settlekan 2 papers terakhir ni..
Walaupun tak la abis study lagi.. tapi rasa mcm dah tak sabar nak gi amik exam
Seram2 ayam tu masih ada.. tapi rasa ke'tak sabar'an untuk abis tu lebih tinggi
Kepala ni dah rasa senget semacam je.. selagi beban exam ni masih ada

3 paper yang Ana amik hari tu
Alhamdulillah.. note 1, sumtin2
Kalau kat Germany, sistem permarkahan terbalik dengan kat Msia..
kalau 4.0 kire tahap plg teruk la kat sini
Kalau kt Msia.. 4.0 tu memang hebat abis la..
So jangan la terpedaya kalau student german slalu kate senang je nak dapat 4 flat
haha.. memang senang pun.. Ana pun bole je wat.. sebelah mata pun ok :P

Ok.. tu bukan lah point utama sebenarnya
Benda yang bermain di minda Ana skrang ni
Adalah penerimaan orang tentang apa yang Ana buat..
Kenapa yer waktu Ana 'kurang beringat' dulu takde sape pun nak tegur
Semua membisu seribu bahasa
Tapi bila Ana nak ubah sket.. sket je.. tak la drastik sangat
Kalau drastik sgt.. susah nak istiqamah
Banyak plak mulut2 yang berbunyi
Tangan2 yang menaip..
Siap nak ajak berdebat dan berbahas plak tu
Perkara bukan main2.. pasal ketuhanan, aqidah..

Ape ni.. Ana baru nak belajar merangkak dorang ajak marathon
Biar betul....
Ok lah sekian sahaja luahan hati untuk hari ini..

Friday, July 16, 2010

Nikmat Bercinta

Tak pernah Ana rasa nikmat bercinta macam ni
Lain dari apa yang pernah Ana rasa dulu
Dulu penuh dengan tipu daya dan angan2

Ya Allah.. janganlah digantikan cinta ini dengan yang lain
Jika ada yang datang pun hanyalah sebagai sokongan untuk kuatkan cinta ini

Memang hati ni sentiasa rindu
Walaupun tak pernah bersua.. tak pernah melihat rupa
Tapi Ana sangat kenali

Tak kan ada yang dapat gantikan cinta Ana ni
Pada-Nya dan kekasih-Nya
Datanglah sehebat mana pun insan
Dan jika ada yang cuba mengatasi, sila beredar!
Tetapi jika ada yang sealiran, sila kuatkan lagi pegangan!


Malu rasanya mengatakan cinta
Kepada dia kekasih Allah
Kerana dia insan mulia
Sedangkan diriku insan biasa

Ku pujuk jua hati dan jiwa
Meluahkan rasa cinta membara
Didalam pujian ucapan selawat
Tanda penghargaan seorang umat

Selagi upaya ku turuti ajarannya
Apa terdaya ku amalkan sunnahnya
Moga didunia mendapat berkat
Di akhirat sana beroleh syafaat

Kerana peribadinya aku terpesona
Kerana budinya aku jatuh cinta
Rindu ku padanya tiada terkata
Nantikanlah daku ditaman syurga

Sesungguhnya apa yang ku dambakan
Adalah cinta Allah yang Esa
Kerana cinta kepada Rasulullah
Beerti cinta kepada Allah

Thursday, July 15, 2010

Umpama Mimpi dalam Mimpi~



Ana masih rasa mcm dalam alam mimpi
Walau dah bangun sejak pagi tadi
Perasaan apa ni.....

Bila perkara yang tak disangka2 muncul
Ana pun tatau apa reaksi sepatutnya

Semua urusan ni Ana letakkan pada-Nya
Sebab pilihan Ana sentiasa tak tepat
Tak nak perkara yang dielak terjadi lagi

Wednesday, July 14, 2010

Terkesima.


Peristiwa hari ni..
Memang tak pernah berlaku dalam hidup Ana..
Terkesima.
Hanya Allah yang mengetahui
yang tersirat dan tersurat
Ana takkan berpaling dari tujuan Ana sekarang ni
Hanya redha-Nya yang Ana cari dulu..

Tuesday, July 13, 2010

Bagaikan bahtera.Tanpa layar dan kemudi.


3 hari bermusafir
Banyak pengisian yang Ana dapat
Terbuka sket pandangan.. tak la tertumpu pada study je
Gembira dapat berkenalan dengan sahabat2 Msia dari negara lain
Kagum jugak dengan mereka, sanggup mengembara jauh
semata2 untuk eratkan tali persaudaraan sesama Islam

Kita terlalu sibuk dengan hal2 yang kelihatan 'besar'
Tapi benda yang remeh temeh ni dibuat2 tak nampak

Setakat bercakap2 memang senang..
Nak laksana tu susah..Tapi biasalah..
untuk dapatkan sesuatu yang baik, kena bersusah payah dulu
Semoga Allah bantu apa yang sedang diperjuangkan

Waktu2 ni memang tak sabar nak balik Msia
Suasana di Msia menggembirakan Ana
Tak sesunyi di sini tapi Ana tetap takut..
Mesti orang pelik.. nape Ana takut balik negara sendiri..
Memang Ana mengaku, bile Ana balik Msia
Ana mudah terpengaruh, terlampau banyak hiburan di Msia
Ana risau.. Ana lupa apa yang Ana cuba perjuangkan di sini
Walaupun orang tak nampak.. tapi Ana sendiri tau..
Gusar.. Resah.. Itu yang Ana fikir bila makin dekat nak pulang ke Msia
Semoga dikuatkan iman ni..
Berada di negara sendiri lebih banyak cabarannya berbanding di negara orang..

"Mengapa kanta ini masih berkaca
Sedangku telah pun terima di dalam redha
Segala kepahitan
Pengalaman menjadi penawar
Mengejar impi ke pintu Syurga

Duhai bonda
Bilakah akan ku kecapi kasturi
Penebus maruah
Dan semangat lama"

p/s- Alhamdulillah dah dapat 3 result dari 6 paper yg Ana amik.. keputusan yang sangat menggembirakan! tak pernah plak Ana bajet result mcm tu =D cuma result killer paper tak kuar lagi.. berdebar2.. mmg tawakal je la... -_-"

Friday, July 9, 2010

~Berehat~

Alhamdulillah killer paper tadi tak membunuh
Cuma ditetak sket2 je tapi sempat dihalang dari tercedera
Keputusannya.. tawakal je ler...

Abis je paper.. tido mengalahkan orang tak tido 3 hari
Bangun terus keluar gi beli barang rumah..
rasa macam dah lama dapur ni tak berasap
nak berasap macam mane kan.. pakai elektrik..
lain la kalau masak sampai hangit hehe

Esok Ana nak ke Reutlingen.. Sampai Isnin..
Ada urusan seri paduka baginda hahaha
Tak leh ler nak ngadap laptop ni lelame

Oh.. Blog Ana ni dapat award dari cik Amy
Mekaseh yer.. tak sangka ada gak orang nak bg

Oh.. nice ke blog Ana ni.. ke Ana yg nice?? hikhik


p/s - sesuai dengan mood bersantai..berehat2 ni.. jom layan lagu ni..

Inang Pulau Kencana

"Damai menunggumu di sana
Bersama handai taulan
Di sana Pulau Kencana"


Thursday, July 8, 2010

Memori Lama...

Ana dan Mak
Comotnye kamu waktu kecik -_-"

Hari ni nape tah teringat waktu kecik2
Seronoknye jadi budak2.. Dulu waktu kecik2 Ana ni ada satu tabiat buruk
Suka gigit orang.. ape mende tah... haha
tu yang bile besar tumbuh taring kot! ala2 Raja Bersiong plak :P

Tekanan skang ni teruk sangat.. gara2 paper esok..
Paper ni memang menyeramkan dan menggeramkan
Seram sebab tak dapat nak agak soalan apa yang bakal keluar
Geram sebab study banyak mana pun.. tetap rasa susah jugak -_-!

Wednesday, July 7, 2010

Kecewa!


Rasa macam putus cinta lak
Camne Germany leh kalah ni...
Tapi game tadi memang teruk la
Abis la.. lecturer bad mood satu sem!

Pasni sure Ana tak tengok ape2 game dah!
Bole study dengan aman.. no more vuvuzela.. no more honk..

Start study balik...~

Semifinale : Deutschland - Spanien


Ab 20:30 Uhr
Auf gehts Deutschland!!

Alhamdulillah paper Leichtbau tadi bole jawab..
Hee sonok je rasa.. bole la tengok game Doceland jap lagi ngan hati yg tenang sket =D

Tapi Jumaat ni killer subject
Mechatronik Grundlagen
waaaaa~ takutnyeee!!