BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Thursday, May 6, 2010

Ketika di perantauan

Spring in Germany

Hidup merantau ni kadang2 menyeronokkan jugak..walaupun sentiasa rindukan kampung halaman..tapi dengan merantau ni la Ana rasa Ana lebih hargai apa yg ada di Malaysia..

Kalau Ana tak berada di sini..mesti Ana tak tau betapa sedapnya nasik lemak, roti canai dan apa2 je la makanan kat Msia tu.. kalau Ana tak berjauhan dengan family, Ana tak sedar yang betapa Ana sayangkan mereka semua..

Pagi tadi borak2 dengan sorang sahabat..bercerita tentang sarapan di Msia..huhuhu..lepas berborak tu Ana ingat nak terus la gi wat nasik lemak..tapi disebabkan 2-3 hari ni badan rasa cam lemah semacam je..ngat nak take a nap kejap..sambil2 nak tdo tu brangan la nak wat lauk apa..bangun2 tgk dah lewat tengahari!! sarapan tah ke mana..nasik lemak pun tah ke mana..

Pastu idea terus berubah..dan2 tuka recipe sebab perut pun dah berkeroncong berzapin sume..makanan paling sihat, senang dan cepat..mestila makanan orang sini..tak sampai 15min masak sume ni..sume men bakar n rebus je..Ana rasa patutla orang german ni jarang yg gemuk..semua slim n fit je..mesti faktor pemakanan dorang gak..dah la dorang ni rajin bersukan n berjalan2..bayangkan la..pacik n macik yg btul2 dah tua..bole lagi hiking..panjat bukit..naik basikal..ternganga je tgk dorang kadang2..

Brunchner Ana..
Baked Salmon + boiled veggies n potatoes + black pepper sauce

Skang ni dah masuk musim bunga..tapi awal musim bunga ni slalu hujan..cuaca tak menentu, kejap sejuk, kejap panas..nak kua jenuh nak pikir nak pakai baju apa..pakai yg nipis sket, sejuk plak..pakai winter coat panas sgt plak..lagi2 cuaca kat german ni mmg berubah secara drastik..


pape pun Ana tetap suke waktu spring! suka tgk pokok2 yang berbunga..cantik sgt!

8 Gossips:

ApOkALip`z said...

wahhh..bestnya, selalu tengok scene cam ni tapi hanya didalam TV je la...wah bila nak masakan tuk saya gak baked salmon tu (= cam best je..dietary yg bgus..(=

Suhana Suid said...

diet la sgt kann..ni sbb terbangun lambat je..lapa sgt :P
datang la beraya rumah..segala jenis makanan sy masak nnt

Aedams said...

wah cam tempting je! dua2 nak. nasik lemak ngn baked salmon haha

Suhana Suid said...

aedams : oh..mmg sgt sedap..nnt ngat nak masak nasik lemak plak..rugi sape dok briach..tak dok kt laz 8

Hakim Luqman said...

Setuju! Sekarang dah sampai France baru nak appreciate Malaysia. Baru nak menghargai kecanggihan dan kecantikan senibina KLIA. Baru sedar betapa murahnya kos hidup di Malaysia berbanding Europe. Banyakla benda yang baru sedar. Experience kat luar negara memang membuka mata la.

Suhana Suid said...

hakim : nanti u akan jumpa dan rasa mcm2 lagi..tapi apa2 pun..jgn lupa pegangan kita :)

Husna'Nerra said...

ana::sedapnye baked salmon tuh...ttbe terus rasa mengidam.ahaks..;p

Suhana Suid said...

husna : try la wat..bukan susah pun..taruk je ikan tu dlm oven..pastu gi tgk tv :P