BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, May 30, 2010

Trip Ana - Istanbul, Turki 2010

K.A.M.I
Hajar, Syafiq, Ana, Lisa, Ayu, Hafiz, Yanie


Kami depan Blue Mosque
Syafiq, Ana, Ayu, Lisa, Hajar, Yani, Hafiz

Cuti Pfingsten kali ni Ana n kawan2 wat trip ke Istanbul selama 4 hari..Ana, Yani, Hajar, Ayu, Lisa, Hafiz n Syafiq.. Pengalaman yang sangat best! Waktu kami kat sana, cuaca memang sangat2 panas.. rasa mcm kat Malaysia je..

3 hours flight Stuttgart-Istanbul

Orang2 kat sana pun ramah..Especially peniaga2 dia..huhu biasa la kan nak tarik customer..setiap kali lalu depan kedai mesti peniaga2 tu nak teka sama ada kami semua dari Malaysia or Indonesia..most of them dapat teka dengan tepat! nampak sangat orang Malaysia slalu sangat shopping2 kat Istanbul.. jumpa ramai gak Malaysian kat sana.. sempat la berkenal2an..ada yg dari Terengganu.. ada dari Dubai.. kami semua sentiasa menjadi perhatian orang..setiap kali kami berlima yang perempuan ni bergambar..mesti tourist2 lain nak amik gambar kami skali..rasa cam selebriti plak hahaha

Kami pusing2 area bandar Istanbul je..Pi tengok Hagia Sophia, Blue Mosque, Topkapi, Grand Bazar, Spice Market, Princes' Islands n mcm2 lagi..

Nite

Day
Depan Blue Mosque


The gals


Dalam salah satu masjid kat sana..design sume hampir sama


Dalam masjid

2nd Day tu..Ana n da gals pi Hamam..public bath yg khas utk perempuan sahaja...tp ada je public bath lain yg bercampur..best btul rasa diurut2 n dimandikan oleh macik2 Turki..abis hilang segala sengal2 badan selama ni hehee :P tapi xde la gmbar sebab cam tak sesuai plak nak bergambar :)

Topkapi tu tempat istana raja..masuk The Harem, tempat gundik2 raja dulu..besar dan sangat cantik! gundik2 tu bukan sebarangan org..only beauty with intelligence yg dipilih utk jadi gundik..kat Topkapi jugak ada barang2 tinggalan nabi2 dulu..sempat tgk tongkat Nabi Musa, serban Nabi Yusuf, pedang, bekas tapak kaki dan janggut Nabi Muhammad saw..byk lagi..tapi sayang nya tak bole amik gambar..rasa sayu dapat tgk semua tu..tak dapat tgk tuannya, tgk barang2 pun jadi laa..

Candid - Sebelum masuk The Harem


rasa mcm gundik2 raja plak :P


sume muke hepi jee



depan pintu bilik gundik raja


Kat Grand Bazar dan Spice Market best jugak! Rasa mcm nak borong sume barang..kain2, perhiasan rumah, rempah2 yg jarang jumpa mcm safron..tapi kena pandai tawar..kdg2 bole dapat separuh dari harga sebenar..

Spice Market - jumpa macik dari Filipina..
dia sgt gembira nak amik gmbar ngn kami semua

Last Day kami masuk Hagiasophia @ Ayasofia..tempat ni adalah church pastu ditukar jadi masjid..so dia punya seni pertembungan Islam dan Kristian..ada nama Allah dan Muhammad and at the same time ada gambar Jesus and Virgin Mary

Hagiasophia at nite


Dalam Hagiasophia


Sebenarnya blakang tu gambar je :P


With Ayu in Ayasofia..muke dah penat sangat huhu

Kat Turki kami makan mcm tak ingat dunia..huhuhu tiap2 hari mengadap daging..sebab balik Germany mmg susah dah nak dapat makan daging kat kedai makan..tapi seb bek la berat badan tak berubah..risau la jugak..dok makan benda2 berlemak je ttp hari.. :P

Lamb Chop for dinner

Sampai Germany hari Sabtu..Alhamdulillah sepanjang trip ni..kami semua tak ada masalah apa2..seronok akhirnya dapat jugak jejak kaki ke Istanbul..bertambah lagi pengalaman manis Ana sepanjang 3 tahun lebih merantau di negara orang : )

4 Gossips:

amar haziq said...

kalau dari klia-istanbul berapa lama ek?

jenguk2 lah blog saya k;)
http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

Suhana Suid said...

tatau la plak sy.. :)
sbb sy bertolak dr airport stuttgart

Syafrizal said...

bestnya dapat pergi ke Istanbul dan lihat hasil tinggalan kerajaan Islam Uthmaniyyah..

Insya Allah kalau ada rezeki saya memang nak pergi

Suhana Suid said...

aah best :)
istanbul sangat unik!